Slobodno zidarstvo o nama

Na unutrašnjem planu

Branislav Nušić

Loža br. 32 Branislav Nušić Or. Smederevo

7. dana meseca juna 6019. G.:I.:S održan je Inauguracioni Rad na kome je inaugurisan Časni Starešina Br. M.S. Izabrani su i novi Oficiri koji će pomagati Br. M.S. u vođenju Radova nove MG 6019/6020.

Loža br. 32 u Or. Smederevo

19 dana meseca oktobra 6018 G.:I.:S je održan Rad Lože "Branislav Nušić" na prvom stepenu.
Br M.S. je pročitao svoju majstorski Plan na temu "Novi život - sujeta i sud" Rad je potaknuo brojna razmišljanja i iskrene diskusije Brr. Po završenom radu održana je Bela Trpeza u obližnjem restoranu.

Loža br. 32 u Or. Smederevo

27 dana meseca septembra 6018 G.:I.:S je održan RR1 na kome je otvorena nova masonska godina i na kome je Br Z.M pročitao svoj Rad "Krst - univerzalni simbol života i smrti". U diskusiji Časni Starešina Br Z.T. se zahvalio bivšem timu na uspešnom vođenju Lože u prethodnoj godini. Radu je prisustvovao PM Lože Šumadija BR Z. B. i Brr poštovane Lože Šumadija koja su poželela sreću novom oficirskom timu u početoj masonskoj godini.

Loža br. 32 u Or. Smederevo

4 dana meseca maja 6018 G.:I.:S je održan Rad Lože "Branislav Nušić". Br Ž.K. je pročitao svoju učeničku skicu na temu "Слободно зидарство братска љубав или бизнис клуб" Rad je odlično ocenjen u bogatoj diskusiji koja je potvrdila da masonerija menja čoveka na bolje. Po završenom radu održana je Bela Trpeza u restoranu.

Loža br. 32 u Or. Smederevo

20. dana meseca aprila 6018 G.:I.:S je održan Rad Lože "Branislav Nušić". Br Z.S. je pročitao svoju učeničku skicu na temu "Vetar" Rad je odlično ocenjen u bogatoj diskusiji koja je potvrdila da masonerija menja čoveka na bolje. Po završenom radu održana je Bela Trpeza u restoranu.

 

Lože br. 31 Alma Mons Or. Novi Sad, br. 10 Stvaranje - Alkotaš Or Suboticai i br. 32 Branislav Nušić Or. Smederevo

Dana 21. meseca marta 6018 G.:I.:S održan je zajednički rad u Or Novi Sad Loža Alma Mons, Stvaranje - Alkotaš i Branislav Nušić na kojem su unapređena u stepen Pomoćnika Brr V.M. A.J.iz Lože Branislav Nušić, i V.M. iz Lože Stvaranje - Alkotaš. Time je gradnja RVLS i Loža pojedinačno ojačana sa tri nova Pomoćnika. Uz prigodnu diskusiju i Belu Trpezu u obližnjem restoranu prelepog Novog Sada rad je okončan uz zdravice posvećene Slobodnom zidarstvu.

Branislav Nušić

Loža br. 32 u Or. Smederevo

Dana 9.meseca marta 6018 .: GIS održan je RR1 na kome je u Bratski lanac primljen Br B.M. i prezentiran Rad Br S.Đ. Loža Šumadija, kroz slike i reči. Rad je odlično ocenjen, a novoprimljenom bratu poželena dobrodošlica uz prve bratske reči i savete starije Braće.

Branislav Nušić

Loža br. 32 u Or. Smederevo

Dana 2.:2.:6018.: GIS u Hramu u Orjentu Smederevo održan je RR1 na kome, uz prisustvo VUVB Br S.Š. i drago gosta Lože "Svetinja" Br. S.P. su pročitana dva rada učenička skica Br. V.M. na temu "Slobodno zidarstvo znači..." i rad Br M.S. na temu "Masonerija i Crkva - Dogmatsko u masoneriji". Ponukan radom Br M.S. Br. Z.M. je pročitao skraćen izvod iz rada na istu temu, našeg Br. D.M. koji se preselio na Večiti Istok, iz 6002 godine. U veoma bogatoj diskusiji i bratskoj toleranciji izneta su vredna viđenja ove veoma važne teme, koja traje koliko i Crkva i Slobodno zidarstvo. Rad je okončan uz Belu trpezu u obližnjem restoranu uz zdravice posvećene Slobodnom zidarstvu.

Branislav Nušić

Lože br. 23 u Or. Beograd, br. 28 Or Kragujevac i
br. 32 u Or. Smederevo

Dana 19. meseca januara 6018.: GIS održan je zajednički rad Loža "Šumadija", "Svetinja" i "Branislav Nušić u" Or. Zemun. Brat I.S.je pročitao rad na temu "Mala svetla Slobodnog zidarstva". U odličnoj atmosferi u prepunom Hramu Lože "Šumadija" razvila se bogata diskusija jer je rad Brata I.S. pokrenuo mnoga pitanja koja su Braća upotpunila svojim komentarima. Bratskim Ložama je podeljen i primerak prevoda Dankanove knjige "Masonski rituali i tumačenja" 1866. godine. Radi se o odličnom prevodu na srpski jezik Br. Z.R i Br. S.P. tako da knjiga predstavlja veliki doprinos srpskoj Masoneriji, uz veliku zahvalonst prisutne Braće. Rad je završen Belom trpezom u obližnjem restoranu.

Branislav Nušić

Loža br. 32 u Or. Smederevo

1. dana meseca decembra 6017. G.:I.:S održan je RR1 na kome je Br G. J. pročitao svoj Rad "Uvod i raspravu o toleranciji". Povodom 20 godina provedenih u Bratskom lancu Br S. P. je od Brr Lože Branislav Nusic dobio prigodan poklon, a više Brr je svojim rečima izrazilo zahvalnost Br S. P. na doprinosu Slobodnom Zidarstvu koji se našim alatima ne može izmeriti. Radu je prisustvovao VUVB RVLS Br S.Š. i kandidat za NUVM Br L. R. koji je izložio svoju viziju daljeg razvoja Slobodnog Zidarstva kod nas i šta će, ako bude izabran raditi da bi realizovao svoju viziju. Osvrnuo se i na proslavu 100 godina Masonerije Jugoslaviji što će biti prigodno obeleženo skupom Masona SHS u Beogradu. Rad je ocenio izuzetnim koji drži pažnju do kraja. Po završetku Rada Brr su nastavila druženja na Beloj trpezi u obližnjem Restoranu.

4. dana meseca novembra 6017 G.:I.:S je održan Rad Lože "Branislav Nušić" kome je prisustvovao VUVB Br. S.Š. i gosti poštovane Lože "Đorđe Vajfert". Brat A.J. je pročitao svoju učeničku skicu na temu "Tišina kraj puta-vrlina" Rad je odlično ocenjen u bogatoj diskusiji koja je potvrdila da masonerija menja čoveka na bolje. Po završenom radu održana je Bela Trpeza u restoranu.

Lože br. 23 u Or. Beograd i
br. 32 u Or. Smederevo

Branislav Nušić

6. dana meseca oktobra 6017 G.:I.:S je održan zajednički rad Loža Šumadija i Branislav Nušić u Hramu Lože Šumadija Or. Beograd. Br. Z.S. je pročitao svoju učeničku Skicu na temu Sam u sobi Izgubljenih Koraka. Na zahtev Brr Lože Šumadija svoj Rad je pročitao i Br. Z.M. Br. V.S. je predstavio svoju knjigu o velikom čoveku 19. veka srpske istorije S.N. kratkim izlaganjem. Radovi su odlično ocenjeni od strane Brr i rezultirali su bogatom i vrednom diskusijom. Bela Trpeza je održana u obližnjem restoranu.

Loža br. 32 u Or. Smederevo

Branislav Nušić

27. dana meseca septembra 6017. G.:I.:S je održan RR1 na kome je otvorena nova masonska godina i na kome je Br Z.M pročitao svoj Rad "Pitanja i odgovori". U diskusiji Časni Starešina Br Z.T. se zahvalio bivšem starešinsvu i Starešini na uspešnom vođenju Lože u prethodnoj godini. Radu je prisustvovao VUVB RVLS Br S.Š koji je poželeo sreću novom oficirskom timu u početoj masonskoj godini.

Loža br. 32 u Or. Smederevo

Branislav Nušić


Loža br. 32 u Or. Smederevo

Branislav Nušić

19. dana meseca maja 6017 G.:I.:S održan je RR1 na kome je u prisustvu VUPVB Br D. M. gostiju poštovane Lože "Singidunum" i "Šumadija" u Bratstvo iniciran Br. Z.S. U drugom delu rada Br. Z.M. pročitao je svoj rad na temu "Slobodnozidarski okviri Luče mikrokozma", koji je inicirao veoma interesentu i vrednu diskusiju.

Loža br. 32 u Or. Smederevo

Branislav Nušić

21. dana meseca aprila 6017 G.:I.:S održan je RR3 na kome je Brat Ž.K. Uzdignut u Majstora Kraljevske umetnosti.

Loža br. 32 u Or. Smederevo

Branislav Nušić

7. dana meseca aprila 6017 G.:I.:S u prisustviu gostiju VUVB Br S.Š. i Časnog Starešine Lože "Šumadija" Br Z.B. održan je RR3 na kome je Brat V.M. Uzdignut u Majstora Kraljevske umetnosti.

 

Loža br. 32 u Or. Smederevo

Branislav Nušić

3. dana meseca februara 6017. održan je RR2 na kome su pročitani Nacrti Brr Ž.K. i V.M. na temu Muzika i Pentagram. Radovi su odlično ocenjeni u bogatoj diskusiji. Bela Trpeza je održana u obližnjem restoranu uz zdravice posvećene Slobodnom Zidarstvu

 

Lože br. 23 u Or. Beograd, br. 28 Or Kragujevac i
br. 32 u Or. Smederevo

Branislav Nušić

19. dana meseca januara 6017. održan je zajednički RR1 i u hramu Lože Svetinja Or. Kragujevac. U veoma bogatom programu i fantastičnoj atmosferi Hrama Lože Svetinja, Braća su učestvovala u inicijaciji novog Brata.

 

Loža br. 32 u Or. Smederevo

Branislav Nušić

4. dana meseca novembra 6016. G.:I.:S održan je RR1 kojem je pročitana učenička skica Brr V.M. i A.J na temu "Radost". Radu su prisustvovala Brr Lože Singidunum, koja su Č.S. Br. D.R. predala prigodan poklon plaketu Lože Singidunum.

Loža br. 32 u Or. Smederevo

Branislav Nušić

27. dana meseca septembra 6016. G.:I.:S o Krstovdanu, održan je RR1 kojim je započela nova masonska godina. U prisustvu ČS Lože "Šumadija" Br. Z.B. Br. Z.M. je pročitao rad na temu "Masonerija škola ili instrument". Potom su evocirane uspomene na dan Unošenja Svetla u Ložu "Branislav Nušić" koje se desilo tačno pre 5 godina.

Loža br. 32 u Or. Smederevo

Branislav Nušić

10. dana meseca juna 6016. G.:I.:S održan je, uz prisustvo Veoma Uvaženog Velikog Besednika Br S.Š. Inauguracioni Rad na kome je inaugurisan Časni Starešina Br. D.R. Izabrani su i novi Oficiri koji će pomagati Br. D.R. u vođenju Radova nove MG 6016/6017.

Loža br. 32 u Or. Smederevo

Branislav Nušić

13. dana meseca maja 6016. uzdignut je na stepen Majstora kraljevske umetnosti Br. Z.M. Uz osvrt na simboliku dana, Braća su novouzdignutom Bratu čestitala na pređenom putu ka svetlosti.


Loža br. 32 u Or. Smederevo

Branislav Nušić

25. dana meseca marta 6016. održan je RR2 na kome su unapređeni u stepen Pomoćnika Brr V.M. i Ž.K. Novounapređenoj Br. Pomoćnicima su Brr poželela uspeh na daljem put ka Svetlosti i čestitala Unapređenje. Bela Trpeza je održana u obližnjem restoranu uz zdravice posvećene Slobodnom Zidarstvu.

Loža br. 32 u Or. Smederevo

Branislav Nušić

26. dana meseca februara 6016. održan je RR1 na kome je u Bratstvo iniciran Br A.J, Brr su čestitala novoprimljenom Br i poželela mu uspeh na daljem putu ka Svetlosti. Bela Trpeza je održana u obližnjem restoranu uz zdravice posvećene Slobodnom Zidarstvu

Lože br. 23 u Or. Beograd, br. 28 Or Kragujevac i
br. 32 u Or. Smederevo

Branislav Nušić

29. dana meseca januara 6016. održan je zajednički RR1 i RR2 u hramu Lože Svetinja Or. Kragujevac. U veoma bogatom programu i fantastičnoj atmosferi Hrama Lože Svetinja, Braća su mogla da čuju dva odlična Rada na temu "Šta znači biti mason" u prevodu Br Z.R. i Nacrt Br A.M. na temu "Cogito ergo sum - mali trakat o sumnji." Na RR2 u stepen Pomoćnika kraljevske umetnosti unapređena su dva naša Brr.

Loža br. 32 u Or. Smederevo

Branislav Nušić

15. dana meseca januara 6016. G.:I.:S održan je, uz prisustvo gostiju poštovanih Loža Đorđe Vajfert, Vuk Karadžić, Šumadija i Istina i prisustvo Veoma Uvaženog Velikog Besednika Br S.Š. i Časnog Starešine Lože Šumadija Br. Z.B. KR1 na kome je pročitan rad Br Z.T. na temu "Spoznaj samog sebe". Rad je odlično ocenjen u bogatoj bratskoj diskusiji. Časni Starešina br. M.P. je podelio nove dužnosti. Muzik majstor Br Ž.K. i Domaćin Br. V.M. Bela Trpeza je održana u obližnjem restoranu uz zdravice posvećene Slobodnom Zidarstvu kroz novu dimenziju bratskog odnosa.

Lože br. 32 u Or. Smederevo i br 23 Or. Beograd

Branislav Nušić

6.dana meseca novembra 6015. G.:I.:S.: u prisustvu 33 Brr. u smederevskom Hramu, održan je zajednički RR1 Loža "Šumadija" i "Branislav Nušić", u prisustvu VUVB Br. S.Š. na kome je iniciran u Bratstvo Br. V.M. kao i RR2 na kome je pročitan pomoćnički Nacrt Br. D.V. na temu Hermetizam. Rad je odlično ocenjen u bogatoj bratskoj diskusiji. Novoprimljenom Br. poželena je dobrodošlica prisutne Brr. kao i bratski saveti za dalji put ka svetlosti. Bela Trpeza je održana u obližnjem restoranu uz zdravice posvećene Slobodnom Zidarstvu.

Loža br. 32 u Or. Smederevo

Branislav Nušić

4. dana meseca juna 6015. G.:I.:S održan je, uz prisustvo gostiju poštovanih Loža Đorđe Vajfert, Vuk Karadžić Šumadija, Istina i Svetinja i prisustvo Veoma Uvaženog Velikog Besednika Br S.Š. i Časnog Starešine Lože Šumadija Br. Z.B. Inauguracioni Rad na kome je inaugurisan Časni Starešina Br. M.P. Izabrani su i novi Oficiri koli će pomagati Br. M.P. u vođenju Radova nove MG 6015/6016.

Loža br. 32 u Or. Smederevo

Branislav Nušić

17. dana meseca aprila 6015 G.:I.:S održan je RR3 na kome je Brat V.T. Uzdignut u Majstora Kraljevske umetnosti.

Loža br. 32 u Or. Smederevo

Branislav Nušić

3. dana meseca aprila 6015 G.:I.:S održan je RR2 na kome je Brat Z.M. unapređen u slobodnozidarskog Pomoćnika.

Loža br. 32 u Or. Smederevo

Branislav Nušić

6. dana meseca februara 6015. G.:I.:S održan je RR1 na kome je Brat Z.M. pročitao svoju učeničku skicu na temu "Ćutanje". U bogatoj diskusiji skica je odlično ocenjena.

Lože br. 23 u Or. Beograd, br. 28 Or Kragujevac i
br. 32 u Or. Smederevo

Branislav Nušić

23.dana meseca januara 6015. G.:I.:S u Hramu u Zemunu, održan je zajednički RR1 Loža "Šumadija" iz Beograda i Lože "Svetinja" iz Kragujevca i Lože"Branislav Nušić" iz Smedereva. Radu je prisustvovao veliki broj Braće, Braće gostiju poštovanih Loža Avala, Mudrost i vera, Aurora, Aleksandar I Karađorđević, kao i Braće Velikih Oficira RVLS uz prisustvo i samog Velikog Majstora RLVS Br Ranka Vujačića. U bratski lanac primljeni su Braća Ž.K. i Br. M.Š. Br I.S. pročitao je svoju učeničku skicu "Alhemija inicijacije" Rad je bio izuzetan u svakom pogledu, na zadovoljstvo sve Braće.

Loža br. 32 u Or. Smederevo

Branislav Nušić

7. dana meseca novembra 6014. G.:I.:S održan je RR1 na kome je iniciran u Bratstvo Br V.M.

Loža br. 32 u Or. Smederevo

Branislav Nušić

26.dana meseca septembra 6014. G.:I.:S održan je zajednički RR1 Loža "Aurora" iz Vršca i Lože "Branislav Nušić". Pročitana je učenička skica Br S.M. na temu "Kako sam doživeo inicijaciju". u bogatoj diskusiji skica je odlično ocenjena.

Loža br. 32 u Or. Smederevo

Branislav Nušić

10. dana meseca juna 6014. G.:I.:S održan je, uz prisustvo gostiju poštovanih Loža Đorđe Vjafert, Šumadija i Vuk Karadžić, Inauguracioni Rad na kome je inaugurisan Časni Starešina Br. M.U. Izabrani su i novi Oficiri koji će pomagati Br. M.U. u vođenju Radova nove MG 6014/6015.

R.:V.:L.:S

Na unutrašnjem planu

Loža br. 32 u Or. Smederevo

Branislav Nušić

29. dana meseca aprila 6014. G.:I.:S održan je RR3 u Or.: Smederevo na kome je, uz prisustvo gostiju Lože br. 23 Šumadija, Lože br. 25 Đorđe Vajfert, Lože Br. 28 Svetinja i prisustvo VUVD Br. D. M. uzdignut na 3° Br. M. S. Ovaj Rad je utoliko značajan jer je prvi ove vrsta u Loži Branislav Nušić, čime ova Loža postaje zaokružena i potpuna.

Loža br. 32 u Or. Smederevo

Branislav Nušić

11. dana meseca marta 6014. G.:I.:S održan je RR1 u Or.: Smederevo na kome je, uz prisustvo gostiju Lože br. 24 Aurora i Lože br. 25 Đorđe Vajfert i prisustvo VUVD Br. D. M. ojačan bratski lanac prijemom u Bratsvo Br. Z. M.

Loža br. 32 u Or. Smederevo

Branislav Nušić

4. dana meseca marta 6014. G.:I.:S održan je KR2 na kome je pročitan pomoćnički nacrt Br. M.S na temu "Alati Pomoćnika". U bogatoj diskusiju rečeno je da je šteta što ovo ne mogu čuti i profani jer je poruka važna, pogotovo srednjoj klasi našeg društva, koja nestaje. Nacrt je odlično ocenjen.

Loža br. 32 u Or. Smederevo

Branislav Nušić

4. dana meseca februara 6014. G.:I.:S održan je RR1 u Or.: Smederevo na kome je, uz prisustvo gostiju Lože br. 23 Šumadija, Lože br. 5 Vuk Karadžić i Lože br. 25 Đorđe Vajfert, uz video prezentaciju, pročitan Rad VUVM Br. B. S. na temu Smisao i značaj RR. Rad je rezultat desetogodišnjeg iskustva Br. B. S. i predstavlja riznicu masonskog blaga.

Loža br. 32 u Or. Smederevo

Branislav Nušić

29. dana meseca oktobra 6013. G.:I.:S održan je RR2 u Or.: Smederevo na kome je, pročitan Rad Br. S. R. na temu Konfučije. Rad je svojim originalnim sagledavanjem mudrosti velikog mislioca naveo Brr. na razmišljanje i konstruktivne komentare.

Loža br. 32 u Or. Smederevo

Branislav Nušić

15. dana meseca oktobra 6013 G.:I.:S održan je RR1 u Or.: Smederevo na kome je, pročitan Rad Br. M. P. na temu Prepoznavanje Braće. Rad je podsetio Brr na svoj prijem i naveo na razmišljanje i komentare kako prepoznati Braću bez Kecelje u profanom svetu i uključiti ih u Bratski lanac.

Loža br. 32 u Or. Smederevo

Branislav Nušić

27. dana meseca septembra 6013 G.:I.:S održan je svečani RR1 u Or.: Smederevo na kome je, uz prisustvo gostiju iz Poštovane Lože br. 23 Šumadija, Lože br. 17 Istina uz pozdravnu poruku Č.:S.: Br G.:J.: Lože br. 28 Svetinja, otvorena nova M.:G. Č.:S.: Brat G.:O.: je pročitao Poslanicu koja je izazvala veliko zadovoljstvo i nadahnute komentare Brr.

Loža br. 32 u Or. Smederevo

Branislav Nušić

14. dana meseca juna 6013 G.:I.:S održan je inauguracioni rad u Or.: Smederevo na kome je, uz prisustvo gostiju iz Poštovane Lože br. 23 Šumadija, inaugurisan novi Č.S. Brat G.O. Potom su proglašeni novi Oficiri Lože Branislav Nušić.

Loža br. 32 u Or. Smederevo

Branislav Nušić

5. dana meseca februara 6013 održan je RR1 u Or. Smederevo. Prisustvovali su gosti poštovane Lože br. 23 Šumadija. Brat V.T je pročitao rad na temu "Prva saznanja". U bogatoj diskusiji rad odilčno ocenjen.

Loža br. 32 u Or. Smederevo

Branislav Nušić

15. dana meseca januara 6013 održan je RR1 u Or. Smederevo. Prisustvovali su gosti poštovane Lože br. 25 Đorđe Vajfert. Brat M.S je pročitao rad na temu "Iskušenje karaktera - četiri elementa". U bogatoj diskusiji rad odlično ocenjen.

Lože br. 3 u Or. Beograd i br. 32 u Or. Smederevo

Svetlost Balkana - Garibaldi i Branislav Nušić

6. dana meseca novembra 6012 održan je zajednički RR1 u Or. Smederevo. Brat Z.T. pročitao rad na temu "Svetlost i tama". U bogatoj diskusiji rad odilčno ocenjen.

Lože br. 24 u Or. Vršac i br. 32 u Or. Smederevo

Aurora i Branislav Nušić

9. dana meseca oktobra 6012 održan je zajednički RR1 u Or. Smederevo. Brat S.R. pročitao rad na temu "Duh i materija". U bogatoj diskusiji rad odlično ocenjen.