Slobodno zidarstvo o nama

Regularnost Masonskih Loža

Upozoravamo Vas da u Srbiji i na nekoliko internet sajtova razne paramasonske i samozvane masonske organizacije pokušavaju da se predstave kao regularne i priznate slobodnozidarske velike lože. Neke od njih neovlašćeno nose čak i ime naše "Regularne Velike Lože Srbije".

Regularnost RVLS stranica

Od prvih dana nastanka moderne ili spekulativne masonerije javila su se pitanja o regularnosti odnosno neregularnosti masonskih loža kao i o njihovom međusobnom priznavanju odnosno nepriznavanju. Iako su odgovori dati još pre tri veka, redovno ima pokušaja da se Osnovna načela Bratstva izmene i da im se dodeli neko drugo tumačenje. Slobodni zidar ili mason nije zaštićen naziv (brand name) te i ne začuđuju želje raznih organizacija, u kojima članovi muški ili ženski opasuju kecelje, da ponesu ovo časno ime.

Uostalom, šta čini jednog masona regularnim?

Na osnovu Starih dužnosti i masonske tradicije, nameće se nedvosmislen odgovor:

  • Regularan mason je onaj koji radi u radionici (loži) koja je osnovana na zakonit, masonski način;
  • koji veruje u Boga, koga slavi i poštuje pod imenom Veliki Neimar Svih Svetova (Veliki Arhitekta Univerzuma);
  • koji je položio svoje zakletve nad ili pred otvorenom knjigom Svetog zakona;
  • koji je član lože koju čine isključivo muškarci i koji ne održava nikakve masonske kontakte sa ložama koje primaju i žene ili su sastavljene samo od žena.
  • Regularni mason je član lože koja radi pod zaštitom Velike lože koja je jedina suverena velika masonska vlast na teritoriji te zemlje, nezavisna i samoupravna organizacija sa isključivim i neospornim autoritetom nad simboličkim učenjima i stepenima (Učenik, Pomoćnik, Majstor) i ne dozvoljava ni jednoj drugoj velikoj masonskoj vlasti simboličkih stepena ili vrhovnim savetima, veliku masonsku vlast nad ložama koje rade pod njenom zaštitom.
  • Tri velika svetla slobodnog zidarstva - Knjiga Svetog zakona, ugaonik i šestar - uvek su otvorena i izložena kada radi Velika loža ili lože pod njenom zaštitom.
  • Regularni mason nikada ne govori o politici i religiji u svojoj radionici i uvek prihvata, poštuje i pridržava se Starih dužnosti i Osnovnih načela slobodnog zidarstva u svom radu

 

Sigurno da još mnogo toga čini jednog masona regularnim, ali navedeni principi su ključni kamen svoda i predstavljaju osnovu Bratstva. Ne pridržavanje ili isključivanje samo jednog od pomenutih principa, vodi ka neregularnosti masona, ložu odnosno Veliku ložu.

Kao što je i pomenuto, mason nije zaštićeno ime. Bilo bi mnogo lakše da su svi koji se nisu u potpunosti slagali sa Osnovnim načelima reda, odlučili da svojim organizacijama daju neko drugo ime, podcrtavajući na taj način svoju svojebitnost. Na žalost, ideja Slobodnog zidarstva po svoj prilici je predstavljala preveliki izazov, tako da vekovima traju diskusije i pokušaji da se neregularna masonerija predstavi kao regularna.